Burgery fasolove z pieczonymi frytkami i sałatą

Proponujemy Wam nasz sprawdzony przepis na burgery wegańskie, bezglutenowe.
Jest to ciekawa roślinna wersja klasycznego mięsnego dania.

? Składniki: ( na ok 7/8 sztuk)
-puszka czerwonej fasoli
-średnia cebulka
-marchewka
-5 łyżek mąki owsianej (zmielone płatki bezglutenowe)
-2 ząbki czosnku
-przyprawy np pieprz, sól, papryka, płatki drożdżowe
-opcjonalnie kilka pieczarek i garść słonecznika

?Przygotowanie:
Podsmażyć cebulkę. Fasolę zblendować z przyprawami, ale nie bardzo dokładnie. Dodać mąkę, marchewkę startą na grubych oczkach, czosnek i ew. usmażone pieczarki i uprażony słonecznik. Formujemy burgery i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 min. 5 min przed końcem odwracamy je na drugą stronę.

Propozycja podania:
Ziemniaki z ziołami pieczone w piekarniku a’la frytki oraz sałata lodowa z sosem winegret.

Smacznego!

2 Comments on “Burgery fasolove z pieczonymi frytkami i sałatą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.