Placuszki nadziewane czekoladą bez glutenu

 

Oto nasza propozycja na przepyszne śniadanie na słodko.
Placuszki nadziewane czekoladą  ( ok 9 sztuk)
Składniki na nadzienie:
-mniejszy, dojrzały banan
-2 garście daktyli
-3 łyżki kakao
-4 łyżki oleju kokosowego
-9 łyżek miodu
Daktyle moczymy przez noc lub gotujemy ok. 8 min, odcedzamy z wody. Olej i miód rozpuszczamy, wszystko mieszamy i blendujemy na gładki krem. Formujemy  płaskie krążki i umieszczamy na kilka godzin lub całą noc w zamrażarce.

Ciasto na placuszki:
-1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej
-2 łyżki mąki z tapioki/ skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
-2 jajka
-1 banan
-łyżka oleju
-1/3 łyżeczki sody
-1/4 szklanki wody/mleka
-ew. coś do posłodzenia
Wszystkie składniki blendujemy. Rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wylewamy na patelnię trochę ciasta, kładziemy krążek czekolady i pokrywamy kolejną warstwą ciasta. Po chwili odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.