Piernik pomidorowy

Pewnie wydaje się Wam, że z pomidorów można zrobić jedynie pyszną zupę, sos lub sałatkę. Otóż nie! To ciasto jest jednym z lepszych warzywnych wypieków, wilgotne o korzennym aromacie, a pomidory nie są ani trochę wyczuwalne.

Składniki:
-ok. 6-7 sporych pomidorów
-2 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki)
-1 banan
-2 jajka
-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
-1,5 łyżki przyprawy piernikowej
-1 łyżeczka sody
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Pomidory włożyć na 30s do wrzątku, wyjąć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować bez przykrywki przez 8-10 min. Przecedzić przez sitko (ma zostać kilka łyżek soku) i odmierzyć 400 gram. Dodać banana i zblendować. Dorzucić miód, jajka, olej kokosowy i ponownie zblendować na gładko. W drugiej misce wymieszać suche składniki, następnie połączyć je z mokrymi. Przelać do foremki wyłożonej papierem i piec 40 min w 180 stopniach.
Świetnie smakuje z czekoladową polewą i posypką z orzechów.
Smacznego!.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.